Cassiel Gaube

Eadweard Muybridge
Trajectory collaboration

Over

°1994, België, woont en werkt in Brussel en Parijs.

Cassiel Gaube’s praktijk bevindt zich op het kruispunt van verschillende kinesthetische en choreografische praktijken. Zijn artistieke aanpak komt voort uit een verlangen om op een gevoelige manier te experimenteren met de vormen en methoden die eigen zijn aan elk van deze praktijken en om de verschillende benaderingen van beweging met elkaar in dialoog te brengen.

In zijn solo Farmer Train Swirl – Étude kristalliseert Gaube een reeks formele en compositorische experimenten die zijn ervaring met de praktijk van de house dance als voornaamste uitgangspunt nemen. Soirée d’études gaat een stap verder in deze verkenning van de kinesthetische mogelijkheden van house dance en bestaat uit een reeks korte choreografische elementen, elk gericht op een specifiek domein van deze ruimte van mogelijkheden.

In het onderzoeksproject ftwrk ontwikkelt en formaliseert hij een notatiesysteem dat specifiek bedoeld is om alle gewichtsverplaatsingen (van de steun van één of twee voeten naar de steun van één of twee voeten) waartoe het menselijk lichaam in staat is, in de vorm van numerieke waarden te modelleren en beschrijven.

Parallel aan zijn projecten heeft Gaube een langdurige samenwerking met Anne Teresa De Keersmaeker. In 2019 gaf zij hem de opdracht om choreografische zinnen te maken voor de nieuwe toneelversie van West Side Story, die zij vervolgens choreografeerde voor de Amerikaanse producent Scott Rudin. En in 2022 co-creëerden ze in een nieuwe samenwerking Dark Red – Neue Nationalgalerie, dat ze in maart van dat jaar samen opvoerden in Berlijn.

In 2022 krijgt hij de opdracht van Le Ballet de l’Opéra de Lyon om een solo te creëren voor een van de dansers van het gezelschap in het kader van het programma Danser Encore. Het werk gaat in oktober in première in het Centre National de la Danse, in Parijs.

In 2019 was hij associated artist bij de Parijse instelling La Ménagerie de Verre en in 2021 artist in residence bij het Centre National de la Danse, in Parijs.

Cassiel is afgestudeerd aan de Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) in Brussel, en studeerde aan de Juste Debout School, Parijs.

Dig Deeper

REVIEWS: