Works: Helena Dietrich + Thomas Proksch

Critical Techno

Critical Techno beweegt tussen een trance lecture en dansmeditatie; het is een twee uur durende collectieve reis van luisteren, dansen, woorden, geluiden, beats, zweet, opstellingen en lichamen in de ruimte, met als doel een onbekende bestemming.

In dit project zwemmen we door een zee van stemmen en geluiden om hun momentane en collectieve betekenis te begrijpen en te ontvouwen. Luisteren in relatie tot onze lichaamstaal wordt de energetische architectuur waarop we ons afstemmen met de energetische structuur van ons lichaam, om uiteindelijk de woorden die we waarnemen te kanaliseren via de bewegingen van ons fysieke lichaam. Theoretische teksten worden gecombineerd met poëtische teksten en somatische partituren, waardoor een reis ontstaat waarbij luisteren een belichaamde ervaring wordt, met een verlangen om stem te geven aan de ondervertegenwoordigde – rare, fantastische, occulte, queer – schrijvers, theorieën en concepten, en ze samen te voegen tot een nieuw verhaal. De hypnotiserende stem, als in een geleide meditatie, neemt het publiek mee op een collectieve imaginaire reis. De muziek is eclectisch, van veldopnames tot drumbeats, altijd met een knipoog verwijzend naar de technocultuur, ter ondersteuning van de transformerende ervaring van het publiek. Kunnen dansfeesten momenten van collectieve reflectie worden? Hoe kunnen we vreugde en natuurlijke hoogtepunten gebruiken als katalysatoren voor begrip? 

De eerste editie van Critical Techno, genaamd Tumbling Wor(l)ds, onderzocht de relatie van lichamen met hun (architecturale) omgeving. De tweede editie, A Channeling Body, ontvouwde vragen rond buitenwereldse lichaamservaringen: bezit en channeling. Biomorphia, de laatste editie, onderzoekt de relaties tussen menselijke en niet-menselijke entiteiten. 

Credits

Concept: Helena Dietrich Voice and text: Helena Dietrich Music/DJing: Thomas Proksch Costumes: Julia Heuer Production: Hiros Co-production: workspacebrussels Residencies: Kunstencentrum BUDA, workspacebrussels