Works: Dolores Bouckaert + Charlotte Vanden Eynde

Deceptive Bodies

Actrice/beeldend kunstenares Dolores Bouckaert en danseres/choregrafe Charlotte Vanden Eynde delen een sterke fascinatie voor het lichaam. In Deceptive Bodies focussen zij zich op de representatie van het theatrale lichaam en de (mis)perceptie ervan.

De vraag naar waarachtigheid en manipulatie trekken Vanden Eynde en Bouckaert door naar de context van het theater. Wat gebeurt er met ons als we op een scène staan? Welke transformatie vindt daar plaats? Hoe bedrieglijk is het theatrale lichaam dat we tonen? Hoe ‘echt’ kan het zijn, steeds weer balancerend tussen weerloosheid en macht, zowel overgeleverd als schuldig aan allerhande vormen van manipulatie en interpretatie?

In Deceptive Bodies nemen Bouckaert en Vanden Eynde hun eigen en elkaars lichaam onder de loep en leggen in fysieke manipulaties en transformaties een hoogstpersoonlijke iconografie bloot. In een opeenvolging van verstilde poses ontmaskeren zij stereotype lichaamsbeelden van vroeger en nu.

Deceptive Bodies is een intiem duet, theatraal en beeldend.

Deceptive Bodies, de museumversie

Ontdaan van podium en theaterlicht, worden de verschillende scènes op welgekozen plaatsen in het museum getoond, in dialoog met de architectuur en de aanwezige kunstwerken. Het publiek wordt meegenomen op een intiem parcours doorheen de museale ruimtes, waarin de theaterscènes als het ware beeldende installaties worden.

Deceptive Bodies: almost ready for the go go go

Op uitnodiging van Murielle Scherre, presenteert Dolores Bouckaert een afgeleide van Deceptive Bodies tijdens de slotweek van DRESS/UNDRESS in het Modemuseum van Hasselt. In Deceptive Bodies: almost ready for the go go go, verkent Bouckaert representaties en percepties van het theatrale lichaam, op het snijvlak van macht en onmacht. Ze neemt haar eigen lichaam en de lichamen die zich achter de silhouetten van de expo schuilhouden onder de loep, en bevraagt zo de stereotypen van vroeger en nu. De performance is intiem, theatraal en beeldend. Ze waart doorheen het museum als voortschrijdende verstilling.

Credits

Concept & performance: Charlotte Vanden Eynde & Dolores Bouckaert
Kostuums: An Breugelmans
Assistentie kostuums: Eefje Wijnings
Licht: Marc Dewit
Realisatie decor: Lander Thys
Outside-eye: Maya Wilsens
Advies: Marc Vanrunxt
Productie: Margarita Production
Coproductie: Kaaitheater, BUDA
In samenwerking met: CAMPO, Vooruit, wpZimmer, STUK
Dank aan: Museum dr. Guislain
Met steun van: de Vlaamse Overheid
Muziek: ‘Lamento della ninfa’ Monteverdi / Roberta Mameli & La Venexiana (arr. for jazz ensemble)