Works: Dolores Bouckaert

Bouckaert

Everybody has to leave home sometime

Theatermaker en beeldend kunstenaar Dolores Bouckaert brengt Mary Ventura and the Ninth Kingdom van Sylvia Plath, een donker verhaal over vrouwelijke ‘agency’ en onafhankelijkheid, over leven en dood, op scène.

De intieme performance Everybody has to leave home sometime focust op de keuzemogelijkheden van heldin Mary Ventura. Als jonge vrouw wordt ze door haar ouders op de trein gezet voor een reis zonder haltes en met onbekende bestemming. Ze voelt onrust en angst, ze wil niet zomaar mee met de anderen. Een bijzondere passagier wijst erop dat ze wel kan kiezen: “Trek aan de noodrem Mary!” Mary gaat niet verder met de anderen en kiest voor het onbekende. Kunnen wij ook de noodrem gebruiken? Hoe verbreek je die voortdurende beweging die je almaar voortstuwt? Is het een oplossing om eruit te stappen? Bestaat er wel zoiets als vrije wil, of zijn we hoe dan ook overgelaten aan factoren die ons een richting van buitenaf opleggen? Dat zijn de vragen die Dolores Bouckaert aan de orde stelt in deze muzikale en cinematografische voorstelling, waarin ze samen met muzikant Micha Volders op scene staat.

Credits

Concept: Dolores Bouckaert in collaboration with Charlotte Bouckaert Performance: Dolores Bouckaert Music: Micha Volders (live) & Benjamin Glorieux Light and technical support: Kurt Vandendriessche Production: Hiros Coproduction: Bozar Residency support: workspacebrussels, Kunstenwerkplaats KWP, les ballets C de la B Commissioned by: EUROPALIA TRAINS & TRACKS