Works: Thomas Ryckewaert

Golem

Volgens Joodse legendes is een golem een wezen dat door een geleerde wordt gekneed uit stof of klei en tot leven wordt gewekt door rituele bezweringen. De golem verhoudt zich tot zijn menselijke schepper als hulpje, compagnon of beschermer van diens bedreigde gemeenschap. Maar het experiment ontspoort: het wezen keert zich tegen zijn schepper.

TRAILER >

Ask any sculptor; to recast even the dullest object is to celebrate it. – Tom McCarthy, Satin Island

Deze mythe van artificieel leven ligt aan de basis van de nieuwe creatie van Thomas Ryckewaert. Het is een verhaal over ambitie, creativiteit, macht, schepping, waanzin en destructie. Het is een thema dat raakt aan de eeuwenoude angst voor het scheppen van iets wat ons overvleugelt: van de Bijbel over Frankenstein tot aan het spook van artificiële intelligentie. Het is een verhaal dat in elk tijdperk dezelfde vraag stelt: hoe diep mogen we graven?

In een verstilde, filmische beeldtaal balanceert Golem op de dunne lijn tussen mens en materie, tussen rede en angst. Oog in oog met een wezen dat heel erg op hem lijkt maar tegelijk fundamenteel anders is, wordt de mens een spiegel voorgehouden. Hij ziet monsters geboren worden in de dingen, in de ander, in zichzelf.

Ryckewaert is van zijn generatie een van de meest intelligente en theatraal onderlegde makers, klaar voor de echt grote zaal. – Wouter Hillaert, De Standaard

Credits

Scenario en regie: Thomas Ryckewaert
Cast: Tina Breiova, Efrat Galai, Rosie Sommers, Jef Stevens & Kurt Vandendriessche
Scenografie: Erki De Vries
Licht: Giacomo Gorini
Geluid: Senjan Jansen
Kostuum: Andrea Kränzlin
Regie-assistentie: Sibran Sampers
Scenografie-assistentie: Maia Anastasiou
Productie: Wolff vzw / Hiros
Coproductie: deSingel (Antwerpen), Kaaitheater (Brussel), Vooruit (Gent), TAKT Dommelhof (Neerpelt), Platform 0090 (Antwerpen)
In samenwerking met: Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), WP Zimmer (Antwerpen)
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen