Works: Pieter De Buysser + Maike Lond

Katrien Vermeire

Immerwahr

Op 10 maart begint Immerwahr. Onvermijdelijk. Immerwahr is een toneelstuk. Het gaat over Midas, Ellen en hun zoontje Levi. Dit jonge gezin gaat enkele drastische avonturen beleven. Immerwahr. Ik weet het, een veelbelovende titel, om niet te zeggen grofweg pretentieus. Immerwahr, “eeuwige waarheid”, en als je het slecht uitspreekt hoor je Immer war,” eeuwige oorlog”. Spijtig dat onze mensensoort een neiging heeft tot slechte uitspraak.

Maar misschien kan ik deze jammerlijke gedachten enigsins kalmeren door te zeggen dat Immerwahr gewoon de naam is van de vrouw op wie het toneelstuk is geïnspireerd. Clara Immerwahr. De vrouw van Fritz Haber. Vader van de chemische oorlogvoering, uitvinder van de meststof die Bayer tot de moloch gemaakt heeft die de gewassen voor één vijfde van de wereldbevolking bemest, en bedenker van het Yperiet uit WW1 dat later in WW2 verder verfijnd is tot Zyklon B. Clara Immerwah, zelf ook een briljante scheikundige, probeerde tevergeefs te weerstaan aan de cocktails van oorlog en wetenschap die haar echtgenoot maakte.
De eeuwige waarheid gaat in het theater.
We zullen elkaar ontmoeten in de ruime Brusselse loft van Ellen en Midas. Hun lot is fataal vervlochten met dat van Immerwahr, maar dat weten zij nog niet. Wees welkom.

Credits

Concept & Performers: Pieter De Buysser & Maike Lond
Text:
Pieter De Buysser
Sounddesign: Lauri-Dag Tüür
Dramaturgy:
Esther Severi
Scenography & technician:
Herman Sorgeloos
English Language Coaching:
Miles O’Shea
Production:
Hiros
Co-production: Kaaitheater, Kanuti Gildi SAAL (Tallinn)
With the support of: The Government of Flanders, The Estonian ministry of culture & Flemish Literature Fund.

– A House On Fire Project, with the support of the Culture Programme of the European Union.