Works: Begüm Erciyas

Bea Borgers

Letters from Attica

Op momenten van eenzaamheid zoeken mensen – denk aan reizigers of gevangenen – vaak hun toevlucht tot brieven om te communiceren met hun geliefden en om hun ervaring van isolement te delen. Sam Melville deed het vanuit de gevangenis van Attica, waar hij werd vastgehouden op beschuldiging van sabotage van openbare eigendommen uit protest tegen de Vietnamoorlog, en waar hij tijdens de rellen van 1971 zou omkomen.

Zijn stem en die van anderen in soortgelijke omstandigheden roepen vragen op over het verband tussen eenzaamheid en vastberadenheid. In haar artistieke werk gebruikt Begüm Erciyas vaak geluid en instructies om de toeschouwer mee te nemen op een zintuiglijke trip die diep solitair en toch gemeenschappelijk is. Met Letters from Attica creëert de kunstenares voor het eerst een project voor de publieke ruimte. Meerdere stemmen geven een persoonlijke kleur aan de geluidsgolven. Ze schrijven woorden in de openbare ruimte en genereren onverwachte zinnen. Als eerste kennismaking met de stad is Letters from Attica een zoektocht naar manieren om een stem te laten reizen van één individu naar velen.

Credits

Concept: Begüm Erciyas Developed with: Sara Manente, Katja Dreyer, Gaëtan Boulourde, Maru Mushtrieva, Ayşe Orhon Dramaturgy: Dries Douibi Production management: Barbara Greiner, Klein Verzet Produced and presented by: Kunstenfestivaldesarts Tour management: Hiros With the kind support of: Workspacebrussels