Works: Ezra Veldhuis & Bosse Provoost

Indoor Weather

Wat als de schouwburg de maag van een enorme walvis was? Of nee wacht, een futuristisch, volslagen ongekend ecosysteem? Ezra veldhuis en Bosse Provoost zetten het volledige technische apparaat van de schouwburg in om een omgeving op te roepen die zowel de eco sciencefiction van Jeff VanderMeer als de poëzie van Inger Christensen echoot.

In Indoor Weather staan licht, geluid en theatertrekken op gelijke voet met de menselijke performers. Al deze elementen zijn verwikkeld in een mysterieus spel waarvan de spelregels net buiten het bereik liggen van ons begrip. Een schimmelgroen schijnsel valt opeens op het podium en breidt zich daarna als een olievlek uit doorheen de schouwburg; een speler brengt fragmenten uit it, de monumentale gedichtencyclus uit 1969 van de Deense dichteres Inger Christensen; klanklandschappen zwellen en krimpen in de ruimte als waren het hoge- en lagedrukgebieden. Wie beïnvloedt wie in deze voortdurend muterende omgeving? Wat is afhankelijk van wat? Is het milieu een steunpilaar of een vijand?

In front of the mountains, and before the mountains
burn or break up as planned,
houses are set up, but just houses
that are not real houses, but just real
fronts of unreal houses
into which everyone can easily run
when an artificial rain begins

(gedicht uit it, Inger Christensen)

Credits

Concept, regie, lichtontwerp: Ezra Veldhuis, Bosse Provoost Creatie & spel: Nathan Ooms, Kristien De Proost, Lobke Leirens, Benjamin Cools Dramaturgie: Sébastien Hendrickx Outside eye: Edith Cassiers Regie-assistentie: Laurens Aneca Geluidsontwerp: Benne Dousselaere Kostuumontwerp: Carly Rae Heathcote Regie-assistentie: Laurens Aneca Stage: Milan van Bortel Productie: Toneelhuis, P.U.L.S. Coproductie: De Grote Post, C-TAKT Met steun van: workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius Met dank aan: Max Pairon, An-Marie Lambrechts, Oshin Albrecht, Bart Meuleman, Geert Belpaeme, Jan Fedinger, technische ploeg Toneelhuis