Works: Maria Lucia Cruz Correia

© Mark Pozlep

Still Here – een alliantie van zorg voor de Zenne-rivier

Hoe stroomt en weeft een rivier allianties tussen mensen en niet-mensen? Hebben we andere manieren nodig om zorg te verlenen en gerechtigheid te bewerkstelligen voor de SZenne rivier? Hoe creëren we samen met de SZenne rivier en haar bondgenoten een Living Bill als legitiem gebaar van zorg?

STILL HERE – Een alliantie van zorg voor de SZenne rivier is een nieuwe casestudy van Natural Contract Lab (NCL). Een artistiek engagement op lange termijn tussen 2023-26 zal het mogelijk maken om een systemische relatie te ontwikkelen met het ecosysteem van de rivier en de lokale gemeenschappen om een alliantie van SZenne guardians te smeden met de ambitie om samen een Living Bill voor de SZenne op te stellen als poging tot wettelijke erkenning in de Belgische grondwet. Het project vindt plaats in Wallonië, Brussel en Vlaanderen – van de bron van de SZenne in Soignies tot de splitsing in het Zennegat in Mechelen. 

Gedurende deze jaren zal NCL het water in kaart brengen en de SZenne als entiteit leren kennen door ontmoetingen en uitwisselingen met mensen en soorten die deel uitmaken van het ecosysteem van de SZenne. NCL activeert hun praktijk door middel van publieke momenten in de vorm van Walking-with, River Agora’s en SZenne Guardian’s Schools. Het laatste jaar bestaat uit een gebaar van zorg, een ceremonie ter ondersteuning van de heropening van een deel van de SZenne in Brussel in Yzer.

Credits

Natural Contract Lab was founded in 2021 by Maria Lucia Cruz Correia in ongoing co-creation with a transdisciplinary group, including the SZenne river (ally), vinny jones (sensory scenography/dramaturgy), Brunilda Pali (restorative justice), Lode Vranken (design/philosophy), Margarida Mendes (research/sonic guidance) 

Still here team: SZenne river (collaborator, ally and companion), Saartje Monden (River guardian Pedagogies), Flore Herman (Artistic assistant/mediator), Matteo Deblasio (river vessel/clay mediator), Thessa Kruger (intern), Marzia Dalfini (design) Production: Hiros Coproduction: VierNulVier, workspacebrussels, Kanal Centre Pompidou, Sint Lucas Antwerpen School of Arts KdG, UGent: Research Centre S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) Local partners: Gemeenschapscentrum De Rinck, Centre Culturel de Soignies Supported by: Vlaamse Gemeenschap, Zenne Archives of Rijksarchief Brussel (BE), European Forum for Restorative Justice (EFRJ, Marie Toussaint, Member of the European Parliament (Greens/EFA).

Past collaborators: Marine Calmet (rights of nature), Evanne Nowak (ecological grief), the rivers Rhone, Tejo, Zenne, Lieve, Aa and Sejoumi lake.