Works: Sarah Vanhee

THE MAKING OF JUSTICE

The Making of Justice is een film over zeven gedetineerden die samen met Sarah Vanhee werken aan het scenario voor een misdaadfilm. Net als de hoofdpersoon in de film die ze bedenken, zijn ze allemaal schuldig aan moord. Om het verhaal vorm te geven, putten ze uit hun eigen ervaringen, ideeën en verlangens. Wij, de kijkers, kunnen alleen maar raden of ze fictie gebruiken als middel om hun huidige situatie te bevestigen, te overstijgen of te transformeren. In de loop van de film bespreken ze criminaliteit als een parallelle werkelijkheid, wat de aard van gerechtigheid is, en hoe een samenleving eruit zou zien als die meer gericht zou zijn op genezing dan op vergelding. “Het rechtssysteem is niet synoniem met gerechtigheid zelf. Het rechtssysteem betekent de toepassing van regels, maar rechtvaardigheid is een menselijk vermogen”, zegt een van de mannen. Het beeld van “de misdadiger” is altijd ongrijpbaar, zowel qua vorm (omdat de lens altijd onscherp blijft) als qua inhoud, omdat de auteurs en hun personages eerst als mensen en dan pas als daders verschijnen.

The Making of Justice werd onder meer vertoond in BUDA (Kortrijk, BE), OPEK (Leuven, BE), Kaaitheater (Brussels, BE), STUK (Leuven, BE), Theater Aan Zee (Oostende, BE), HAU (Berlin, DE), Idem Festival (Madrid), Noorderzon Festival (Groningen, NL), Jihlava International Documentary Film Festival (Jihlava, CZ), Every Body’s Spectacular (Reykjavik, IS), Push Festival (Vancouver, CA), BAK (Utrecht), Argos (Brussel), Catedra Bergman – UNAM, Mexico City (MX), Transforming Leeds@Barbican Center, London (UK), en verschillende andere vertoningsplekken.

Credits

Direction: Sarah Vanhee Camera: Fairuz Editing: Jan De Coster Sound recording and mix: Kwinten Van Laethem Transcription: Sabien Van Moorter Translation: Patrick Lennon Production: Sarah Vanhee & Manyone vzw Co-production: Kunstencentrum BUDA Thanks to: Bart Schoovaerts, Kevin De Coster, Marie Logie, Kristof Jonckheere, Agnes Quackels, Franky Devos, Berno Odo Polzer, Francis van Remoortel, Marika Ingels, Sarah Vanagt, Christine de Smedt, Pieter-Paul Mortier, Susanne Weck, Mette Edvardsen Special thanks to: the seven participants