Sarah Vanhee

Eva Donckers

Over

°1980, Oostende (BE)

Sarah Vanhee is een internationaal gerenommeerd artieste, performer en auteur, wier werk de afgelopen vijftien jaar te zien was in grote podiumkunstcontexten, maar ook in de beeldende kunst, film en literatuur. Vanhee staat bekend om haar transdisciplinaire en sectoroverschrijdende werk en om het bedenken van steeds nieuwe, originele kunstvormen, meestal op een dilettantische manier. Haar kunst wordt gedreven door radicale verbeelding, die leidt tot het creëren van radicaal nieuwe ficties, of het realiseren van radicale ingrepen in de werkelijkheid. Daarnaast is kunst voor haar een instrument om onderbelichte verhalen en niet-dominante stemmen op de voorgrond te brengen.

Vanhee beweegt zich tussen de publieke ruimte en het institutionele kunstveld. Ze werkte in gevangenissen, privé woonkamers, open velden, theaters, op openbare doeken, in vergaderzalen van bedrijven, enz. Recente werken zijn onder andere Mémé (podiumvoorstelling), bodies of knowledge (nomadisch klaslokaal), undercurrents (interventie), collected screams (lecture performance), Unforetold (stage performance), The Making of Justice (film), Oblivion (stage performance), Untitled (ontmoetingen in privé huizen), Lecture For Every One (serie intrusies).

Vanhee gelooft dat kunst van iedereen is, en dat iedereen een kunstenaar kan zijn.

Hoewel sterk lokaal verankerd, is Vanhee’s werk op grote schaal internationaal gepresenteerd in diverse contexten zoals KFDA (Brussel), FTA (Montreal), Museo de Reina Sofia (Madrid), Festival Actoral (Marseille), Jihlava IDFF, Van Abbe Museum (Eindhoven), Centre Pompidou (Metz), iDans (Istanbul), Printemps de Septembre (Toulouse), Wiener Festwochen, etc..

Vanhee was mede-uitgever van Untranslatables en schreef Lecture For Every One, The Miraculous Life of Claire C en TT, evenals andere teksten in de artistieke en academische context.

Vanhee behaalde een doctoraat aan ARIA en de Antwerpse kunstschool.

Vanhee werkt regelmatig samen met kunstencentrum CAMPO (Gent), en was stichtend lid van de kunstenaars-geïnitieerde vzw Manyone (2025-2023) en vzw BOK (2018-2023). Haar werk maakte deel uit van Europese netwerken als ACT, APAP, House on Fire en Next Step. Sinds 2023 werkt ze samen met HIROS.

www.sarahvanhee.com