Works: Sarah Vanhee

Lecture For Every One, © Linda Sepp

We Are Before

Lecture-performance (70min)

Ter gelegenheid van 7 jaar Lecture for Every One maakte Sarah Vanhee een voorstelling met verhalen en herinneringen, kijkend naar de plaatsen waar we vandaag “samen” zouden moeten zijn.

De afgelopen zeven jaar van haar leven was Vanhee een indringer. Ongevraagd en onuitgenodigd liep ze vergaderzalen binnen, en begon te spreken over hoe we als mensen samenleven, over de samenleving als een co-creatie van iedereen. Men kon haar interventie zien als een bom of als een geschenk. Mensen waren verrast, geschokt, ontroerd, boos. Met haar guerrilla-toespraak probeerde ze van elke bijeenkomst een politiek moment te maken. Zo verraste ze meer dan 10.000 mensen, daarbij hun dagelijkse routines doorbrekend door grote en kleine vragen over het leven te stellen. Ze zei altijd dezelfde woorden, en noemde het Lecture for Every One. Ze verspreidde zich over twaalf verschillende landen, maar bleef grotendeels onzichtbaar. Als een virus. Dit is geen fictie, dit is echt gebeurd.

Nu wil ze dit verhaal over woorden, liefde, geweld en verbinding delen. Over mensen alleen en samen. Het is een verhaal over wat het betekent om je uit te spreken, vandaag. Over de (on)mogelijkheid om iedereen aan te spreken. En over hoe we altijd “before” zijn. Voordat de oorlog begint, voordat je kust, voordat je echt beslist. Hoe we ook vandaag “before” zijn.

Vanhee stelde ook een boek samen naar aanleiding van dit project, dat hier te koop is.

Credits

Performance & text: Sarah Vanhee Set design: Astrid Fieuws Production: Manyone Co-production: CAMPO, Vooruit, kunstencentrum BUDA, Kunstenfestivaldesarts, STUK, BIT Teatergarasjen, Skogen With support of: the Flemish Community