Works: Yasmina Reggad

Archives of YR (Sketch by Myriam Pruvot)

we dreamt of utopia and we woke up screaming

Gecreëerd in 2016, neemt het lange termijnonderzoek we dreamt of utopia and we woke up screaming, genoemd naar Roberto Bolaño’s ‘First Infrarealist Manifesto’, voortdurend nieuwe vormen aan en ontwikkelt verder met elke aflevering. Het publiek wordt ondergedompeld in een rechtstreekse radio-uitzending of activeert een performatieve installatie en is er zo getuige van hoe twee zorgvuldig opgebouwde scripts vorm krijgen, geproduceerd en verspreid worden. De toeschouwers worden de hedendaagse luisteraars en verslaggevers. Ze dragen de stemmen van de in het verleden geleverde strijd en avant-gardistische voorstellen. Op die manier worden ze uitgenodigd om de solidariteit met en tussen spelers uit de wereldgeschiedenis die anders onzichtbaar zouden blijven, na te spelen.

Tegen de achtergrond van de bipolaire spanningen van de Koude Oorlog in de jaren 60 en 70, kwamen militanten uit alle hoeken van de werled samen in Algiers en waren er getuige van het ontstaan van een “derde weg” en andere mogelijke toekomsten. De Algerijnse hoofdstad ontving iedereen van nationale vrijheidsbewegingen, politieke ballingen, rebellen en gedesillusioneerde westerlingen. Met als uitgangspunt de radio-uitzendingen van de vrijheidsbewegingen uitgezonden door de Algerijnse nationale omroep (RTA), weerspiegelen de veeltalige en polyfone producties Reggad’s reis langs de ideeën en idealen van die transformatieve periode.

Twee performatieve werken in het genre van een radio reeks, vormen de eerste twee afleveringen van we dreamt of utopia and we woke up screaming. Afwisselend een radiozender en een buitenlands controlecentrum van radio-uitzendingen, exploreren ze nieuwe manieren om een uniek en weinig gekend archief van een periode waarin Algiers het “Mekka van de revolutie” werd genoemd, tentoon te stellen en te activeren.

De performance Episode 1. La radio des images qui s’écoutent is geïnspireerd op de genres van de radiodocumentaire en het documentaire theater. Een diverse verzameling van audiovisuele archieven van verschillende continenten in verschillende talen en hedendaagse documenten worden vermengd met getuigenissen van sleutelfiguren en militanten uit de jaren 60 en 70. De performance brengt een ontmoeting teweeg tussen stemmen uit het verleden, Frantz Fanon, Houari Boumediene, Sam Nujoma, María Acerina, Elaine Mokhtefi, Antonio Cubillo, Vera Sílvia Araújo de Magalhães, Manuel Alegre of Yasser Arafat, en de stemmen van het heden: een solidariteitskoor samengesteld uit activisten van vandaag. Dankzij een zorgvuldig opgebouwd geluids- en theaterscript krijgt het publiek de rol toebedeeld van actieve luisteraar die voortdurend naar het heden en de gebeurtenissen vandaag terug wordt gehaald door de stem van de hoofdcommentator, Yasmina Reggad.

De performatieve installatie Episode 2. From Dreamers to Freedom Fighters to Terrorists stelt verschillende facetten voor van de gewapende strijd van de vrijheidsbewegingen in de jaren 70, een tijd die gekarakteriseerd werd door sabotage, bombardementen, ontvoeringen en kapingen. Het werk bevraagt de perceptie van deze daden zowel door de betrokkenen in het verleden als door de toeschouwer vandaag. De toeschouwers worden uitgenodigd om de installatie te activeren door de radio verslaggever van een dagelijkse rechtstreekse uitzending te worden. Door het lezen van een script voor te lezen dat werd gemonteerd zoals de militantenfilms uit de jaren 1970, kunnen de toeschouwers verschillende manieren van politiek engagement en solidariteit naspelen en beleven.

Voor een serie Listening Sessions nodigt Yasmina Reggad een onderzoeker uit om samen te duiken in het geluidsarchief en de documenten die zijn verzameld tijdens haar langlopende onderzoek we dreamt of utopia and we woke up screaming. Samen brengen ze live een nieuwe uitzending uit voor zowel de oren als de ogen van het publiek. Elke Listening Session wordt versterkt door een samenwerking met een online militante radio en een live uitzending om de productie van alternatief archief en archiefmateriaal dat onze gedeelde geschiedenis ondervraagt.

Credits

we dreamt of utopia and we woke up screaming – Episode 1. La radio des images qui s’écoutent (performance)

Creation, script, research, mise en scène, translation and montage: Yasmina Reggad Performers: Yasmina Reggad, Solidarity Choir (TBC) Sound dramaturgy: Myriam Pruvot Sound spatialisation: Sophie Delafontaine Production: Hiros With the support of: Centre national des arts plastiques (Cnap), Arab Fund for Arts and Culture (AFAC), Ucross Foundation, Sundance Institute Theatre Program and the Bouzeurs Family

we dreamt of utopia and we woke up screaming – Episode 2. From Dreamers to Freedom Fighters to Terrorists (installation performative)

Creation, script, research, translation: Yasmina Reggad Montage: Lola Hislaire Sound dramaturgy: Myriam Pruvot Production: Hiros Co-Production: Moussem Nomadic Arts Centre With the support of: Centre national des arts plastiques (Cnap), Arab Fund for Arts and Culture (AFAC), Ucross Foundation, Sundance Institute Theatre Program and the Bouzeurs Family

we dreamt of utopia and we woke up screaming – Listening Session #1 (2021) #2 (2022)

Creation, research and direction:Yasmina Reggad Performers:Yasmina Reggad and a guest scholar Broadcast by: online militant radio Production: Hiros Dedicated to: Dominique Malaquais