Yasmina Reggad

Valérie Nagant
Project collaboration

Over

woont in Brussel en werkt tussen Brussel en Algiers.

Yasmina Reggad is onafhankelijk curator, schrijver en podiumkunstenaar gevestigd in Brussel. Ze behaalde een master in de middeleeuwse geschiedenis aan de Sorbonne. Ze is medeoprichter en is momenteel curator bij aria (artist residency in Algiers). Voorheen werkte ze bij Delfina Foundation en Art Dubai Projects. Reggad is co-curator van de tentoonstelling van kunstenaar Zineb Sedira in het Frans paviljoen tijdens de 59ste Biënnale van Venetië.

Haar onderzoek en projecten zijn gericht op de politiek van “futurity” waarin ze alternatieve kennissystemen en artistieke productiemethodes bestudeert en performatieve methodologieën geïnspireerd op de notatiewijzen binnen dans en performance exploreert.

De laatste jaren, ontwikkelde Reggad artistieke projecten binnen verschillende genres gaande van lecture-performances, dansvoorstellingen en geluidsinterventies. Deze reeks van performances en composities,gebaseerd op atypische audiovisuele en documentaire archieven, fungeren als alternatief voor het schrijven van essays. De in situ performance she refused to be what she was told she was (2018, The Breeder Gallery, Athene) activeren het werk van kunstenaar Navine G. Khan-Dossos; terwijl IF-THEN GOTO (2017, Art Dubai, UAE), gecreëerd in samenwerking met danser Lana Fahmi, is een choreografisch algoritme gebaseerd op de schema’s, instructies en performance archieven van de Emirati kunstenaar Hassan Sharif.

Yasmina Reggad presenteerde recent de twee eerste afleveringen van haar laatste project we dreamt of utopia and we woke up screaming in Kaaistudio’s (België), Jeu de Paume (Frankrijk), Tabakalera International Centre for Contemporary Culture (Spanje) en Biennale Warszawa (Polen).

Yasmina Reggad maakt deel uit van het theaterprogramma 2019-2020 van het Sundance Institute.

Reggad werkt ook als dramaturge en heeft samen gewerkt met choreograaf Ioanna Angelopoulou, danser-choreograaf Trajal Harrell en podiumkunstenaar Carlos Azeredo Mesquita.

Reggad cureerde tentoonstellingen, vertoningen, performances, pedagogische programma’s en gesprekken bij internationale instituten zoals CENTQUATREPARIS (Frankrijk), Tate Modern (UK), Institute of Contemporary Arts (UK) and DJART Biennial (Algerië), en ze schrijft regelmatig essays over hededaagse kunst en podiumkunst.

Dig Deeper

Radio interview: