Vera Tussing

Benjamin Sommabere
Trajectory collaboration

Over

°1982, Duitsland, zij/haar, woont en werkt in Brussel.

Vera Tussings creatieve processen, performances en installaties worden gedreven door haar interesse in dans, beweging, perceptie, de zintuigen, belichaamde ervaring, multisensorieel toeschouwerschap, collectiviteit en consent. Haar meest recente reeks werken, de Tactile Cycle, bestaat uit podiumcreaties, sculpturen en bewegings- en geluidsinstallaties die gericht zijn op het creëren van unieke, interpersoonlijke ontmoetingen tussen publiek en performer. 

Vera Tussing studeerde af aan de London Contemporary Dance School, en werkte als danser, regisseur en maker in het Verenigd Koninkrijk, België, Canada en Europa. In 2011 bracht ze Trilogy in première met Albert Quesada, gebaseerd op een eerste opdracht van ROH2 in het Royal Opera House. Dit werd gevolgd door de podiumcreaties You Ain’t Heard Nothing Yet (2012) en T-Dance (2014), en beweging-geluidsinstallatie Sound Bed. De voorstelling The Palm of Your Hand ging in 2015 in première, gevolgd door Mazing (2016). In 2017 werd een recreatie van The Palm of Your Hand, die het werk toegankelijk maakte voor blinden en slechtzienden, ondernomen als The Humane Body Project met ImPulsTanz (Wenen), Kaaitheater (Brussel) en The Place (Londen). Deze recreatie ging in première in CN D, Parijs. Both, Two, een duet in samenwerking met Esse Vanderbruggen, ging in 2018 in première in Kaaistudio’s (Brussel).

De duetcyclus begon met Both, Two, maar werd verder uitgediept in het online digitale project @duetthecity, in samenwerking met fotograaf Stine Sampers, en in een opkomende sculpturale praktijk, te zien als onderdeel van Performatik 19 (Brussel). Tactile Quartet(s), een performance die haar onderzoek naar tactiliteit uitbreidt naar de muziekdiscipline, ging in oktober 2019 in première in het Kaaitheater, Brussel. In december 2023 ging een nieuw werk genaamd Un-Staging Tactility in première in Kaaistudios. Momenteel tourt Vera met verschillende van haar werken en werkt ze aan een nieuwe creatie voor 2025.

Een centraal thema in Vera’s werk is hoe de verschillende zintuigen samen onze perceptie structureren, en het creëren van unieke, interpersoonlijke ontmoetingen tussen publiek en performer. Ze was artist-in-residence bij Kaaitheater (Brussel) tussen 2017 en 2022, en voorheen Workplace artist bij The Place (Londen), IN/FINITY Artist, Research Associate bij South East Dance (Brighton) en KAAP-maker (Oostende/Brugge).

www.veratussing.com

De internationale spreiding van het werk van Vera Tussing wordt verzorgd door FAUVES – Agency for the Performing Arts | Julia Danila

Dig Deeper

Press article:

Reviews:

ACADEMIC ARTICLE:

Elvira Crois, "A Repertoire of Touch in Participatory Choreography" (EN, June 2023)