Works: Vera Tussing + Quatuor MP4

Bert Van Dijck

Bert Van Dijck

Tactile Quartet(s)

Tactile Quartet(s) is een interactief stuk, dat verderbouwt op Vera Tussings eerdere onderzoek naar dans, tastbaarheid en het zintuigelijke engagement van het publiek. Vier muzikanten spelen het Amerikaanse Kwartet van Dvořák, een stuk uit de late jaren 1800, dat tot de romantische periode van de muziekgeschiedenis behoort.

In Tactile Quartet(s) bespeelt het strijkkwartet afwisselend zijn instrumenten en heeft het tactiele ontmoetingen van man tot man met leden van het publiek, die een ‘fysieke playback’ creëren. Wat we horen, is muziek. Wat we zien, is choreografie. Maar wat als we het strijkkwartet nu eens ernstig nemen als een dans … en meedansen?

Vier dansers brengen het muzikale en het tactiele samen in een choreografie die schommelt tussen wat we voelen, zien, horen en als esthetisch waarnemen. De bevelen, bewegingen en communicatiekanalen die tot muzikaliteit aansporen, worden gerefracteerd door de synesthetische lens van Vera Tussings choreografische benadering. De muzikanten en dansers wisselen akoestisch en kinesthetisch materiaal uit en nodigen het publiek uit om deel te nemen aan hun kaleidoscopische partituur. Wanneer de elliptische banen van publiek, danser en muzikant elkaar kruisen, versmelten en splitsen de zintuigen. In het midden van deze haarfijne constellatie, wordt u uitgenodigd om ons een hand – of een arm – te geven.

Credits

Direction: Vera Tussing Performers Research: Zoltan Vakulya, Yoh Morishita, Esse Vanderbruggen, Gorka Gurrutxaga Arruti, Ehren Verrelst, Vera Tussing Musical Collaborators: Quatuor MP4 (Claire Bourdet, Margaret Hermant, Pierre Heneaux, Merryl Havard) Musical Dramaturgy: Clara Levy Musicians Research: Clara Levy, Sinouhé Gilot, Hugo Boulanger, David Dupouy, Anastasia Laurent, Dorelle Sluchin, Esther Singier, Victor Guaita, Ruben Martinez Orio Sound Research: Benoit Pele, Michael Picknett Research/Dossier: Seb Kann Production: Hiros & Vera Tussing Co-production: Kaaitheater Supported by: Vlaamse Gemeenschap, In/finity (Topaz)