Works: Gaëtan Rusquet + Damien Petitot

Miles Fischler

In-depth

Met In-depth zet Gaëtan Rusquet zijn onderzoek naar de relatie tussen lichaam en beeld voort, ditmaal in co-creatie met Damien Petitot.

In-depth is een performatieve installatie, geactiveerd door twee performers, die de relatie tussen het lichaam, het scherm en hun meervoudige aanwezigheid in de kijker zet. De performance onderzoekt wat er fysiek van ons overblijft wanneer we ons presenteren via communicatienetwerken, datastromen en technologische hulpmiddelen, in een verlangen om uit te reiken, aan te raken of door anderen aangeraakt te worden.

Door aanraking bevragen de performers de materialiteit van hun lichamen, de schermen, de camera’s, de video en de transformaties ervan. Op de schermen worden filter-avatars van hun eigen gezichten via gezichtsherkenningsalgoritmen over de gezichten van de performers gelegd. De reproductie van visuele artefacten op de schermen herinnert ons aan hun materialiteit en die van de videosignalen. Het onderscheid tussen de twee performers vervaagt, terwijl het fysieke en het virtuele vreemden voor elkaar worden.

Ondertussen roepen de performers sterke en transformerende herinneringen op over de dood, seks, schermen, tactiele en kinesthetische ervaringen. Woorden en gedachten die soms moeilijk hardop te delen of te formuleren zijn, waardoor een radicale intimiteit met het publiek ontstaat. Terwijl ze deze intieme verhalen vertellen, worden de stemmen van de performers live opgenomen, vervolgens vervormd en in de ruimte verspreid tot ze uiteenvallen.

Credits

Concept: Gaëtan Rusquet & Damien Petitot Performance: Bryan Campbell & Gaëtan Rusquet Set design: Stefan Kartchev, in collaboration with Gaëtan Rusquet Video device & performance: Damien Petitot Sound device & performance: Yann Leguay Coding: Matthieu Levet Production: Hiros Co-production: EUROPALIA, iMAL, C-TAKT In collaboration with: Kunstenwerkplaats KWP Thanks to: Rasa Alksnyte, Benjamin Muzart, Théâtre la Balsamine and its team, Keren Kraizer, Nestor Georget

This project received design and production support from the Digital Arts Commission of the Wallonia-Brussels Federation.