Paula Almirón

Anja Wiesmann
Project collaboration

Over

Paula Almirón is een Argentijnse choreografe en danseres die in Brussel woont. Ze behaalde een Master in Choreografie en Kunsten aan de Royal Academy of Fine Arts in Brussel (ISAC, 2019). Daarvoor studeerde ze een BFA in Theater aan de National University of the Arts (2007) en het dansprogramma Arte XXI (2007-2008), beide in Buenos Aires.

Haar praktijk ontvouwt zich op het snijvlak van choreografie, fictief schrijven en geologie, waarbij ze zich vooral richt op de verschillende manieren waarop ruimtes functioneren en op de constante wisselwerking tussen het sociale en het geologische.

Sinds 2019 onderzoekt ze de transformatie van waterlandschappen in Zuid-Amerika en werkt ze aan een serie werken die groeien in relatie tot een verwoestijnende groep waterlichamen in het Boliviaanse Andesplateau. Het eerste werk van de serie was Always Coming Hole, dat in 2021 in première ging. Sinds 2022 werkt ze aan het tweede hoofdstuk, The River and The Devil, dat in 2024 in première gaat.

Sinds 2021 werkt Paula samen met Wouter De Raeve in het project I Build My Language With Rocks, een choreografisch project over de bewegingen van de Noordwijk in Brussel; een kritische lezing van de top-down bewegingen (grootschalige stadsplannen), en een focus op de lokale bewegingen in de buurt. De notie van het moeras – één van de eerste levensvormen die onder het asfalt werd begraven om de stad te kunnen schrijven – fungeert als een dramaturgische leidraad doorheen het project. In het kader van dit project openden Paula en Wouter een ruimte genaamd ‘M33’, gelegen op het gelijkvloers van het Harmoniegebouw in de Noordwijk. M33 is een plek gewijd aan de lokale bewegingen van de buurt.

Paula’s werk was te zien op verschillende locaties zoals Bâtard Festival (Brussel), Veem House for Performance (Amsterdam), Kunsthalle Zürich, Munar Arte (Buenos Aires), Volumes Art Publishing Days (Zürich), Kunsthaus Zürich, Teatro 25 de Mayo (Buenos Aires), Hamlet Gallery (Zürich), Sala de Belleza (Bogota), onder andere.

www.paula-almiron.com