Works: Christophe Meierhans

Verein zur Aufhebung des Notwendigen – a hundred wars to world peace

Verein zur Aufhebung des Notwendigen is een maaltijd rond democratie. Democratie, niet als institutioneel instrument om een massa te organiseren, maar als iets dat we ons eigen kunnen maken als individuen in ons dagelijks leven. Het gaat over democratie als de verwezenlijking van individuele en collectieve verlangens.

Een maaltijd brengt mensen bij elkaar, is gezellig en gemoedelijk. Maar voedsel herbergt ook onze meest persoonlijke overtuigingen: existentieel, ethisch, esthetisch, economisch, sociaal, ritueel of religieus. Een maaltijd is het perfecte decor voor een politieke confrontatie. De keuken wordt ons strijdtoneel.

Voor de duur van de voorstelling vormt iedereen in de zaal op vele manieren een gemeenschap. In dit geval krijgt deze tijdelijke gemeenschap de bijna onvertaalbare naam Verein zur Aufhebung des Notwendigen, de club, of vereniging voor het afschaffen, of de opheffing, of het behoud, maar ook het overstijgen van het noodzakelijke of het onmisbare.

Ieder individueel lid zal het lot van de hele gemeenschap in handen hebben. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Maar toeschouwers verschillen vaak van mening, houden van andere dingen en willen die ook verdedigen. Deze voorstelling gaat niet over consensus.

Men beweert soms dat we zijn wat we eten. In deze voorstelling zullen we eten wat we zijn en niemand weet hoe dat zal smaken.

Credits

Concept & regie: Christophe Meierhans
Geïnspireerd op een origineel idee van:
Verein zur Aufhebung des Notwendigen e.V, met dank aan R. Komarnicki
Dramaturgie: Bart Capelle
Scenografie & co-denkers: Holger Lindmüller, Michael Carstens
Video: Luca Mattei
Productie: Hiros
Coproductie: Kaaitheater, Vooruit, BIT Teatergarasjen, Kunstencentrum BUDA, Nouveau Théâtre de Montreuil, Vaba Lava
Met de steun van: de Vlaamse Overheid, Kunstenwerkplaats Pianofabriek
– Een House On Fire Project, met de steun van het Culture Programme of the European Union

Bij deze voorstelling is een maaltijd inbegrepen.
Het is niet nodig om vooraf te eten. Wees hongerig.